CONDUCEREA UNUI VEHICUL SUB INFLUENTA ALCOOLULLUI SAU ALTOR SUBSTANTE

avocat bucuresti
Av. Cristina Pulpa

CONDITII

Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau altor substante este o infractiune prevazuta de art. 336 Cod Penal, ce are ca si obiect siguranta circulatiei pe drumurile publice.
Infractiunea in forma de baza se savarseste doar-o prin actiune si are ca si prima conditie, deplasarea unui vehicul pe drum public. Este importanta aceasta distinctie, deoarece nu in toate cazurile deplasarea se efectueza pe drum public, spre exemplu, deplasarea intr-o parcare, nu reprezinta deplasare pe un drum public.
A doua conditie se refera la vehiculul condus. Astfel ca, pentru a se retine aceasta infractiune, este necesar ca legea sa prevada obligativitatea detinerii permisului de conducere pentru respectivul vehicul. Ca si exemplu, ne putem gandi la scuterele care nu necesita permis de conducere.
O alte conditie se refera la imbibatia alcoolica. Astfel ca, pentru a se retine aceasta infractiune, este necesar ca imbibatia alcoolica a conducatorului auto sa fie de peste 0,80 g/l alcool pur in sange. Ceea ce inseamna ca imbibatia alcoolica in aerul expirat va fi mai mica, autoritatile avand obligatia ca la inregistrarea cu etilotestul a unei alcoolemii de peste 0,40 g/l in aerul expirat sa procedeze la recoltarea probelor biologice.
Pentru a doua varanta a infractiunii, ca si conditii distingem, prezenta unor substante psihoactive la momentul examinarii, indiferent de cantitatea acestora si obligativitatea detinerii unui permis de conducere pentru respectivul vehicul, potrivit legii.
A treia varianta, care este si cea agravata a celor doua presupune ca si conditie in plus, ca persoana aflata in una din cele doua situatii expuse, sa efectueze transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.
permis de conducere

ASPECTE PROCEDURALE

Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului are ca si conditie esentiala constatrea imbibatiei alcoolice existente.
In primul rand, se procedeaza la testarea conducatorului auto cu aparatul etilotest. Stabilirea concentratiei de alcool in aerul expirat se face de catre politia rutiera, conducatorul auto fiind obligat sa se supuna testarii la solicitatrea politistului rutier– art. 38 din OUG 195/2002. Daca in urma testarii, se constata o concentratie mai mare de 0,40 g/l alcool in aerul expirat, conducatorul auto este obligat sa se supuna recoltarii probelor biologice, de sange. Refuzul recoltarii, reprezinta infractiune – art 337 Cod Penal.
Pentru determinarea alcoolemiei in sange, se realizeaza doua recoltari la interval de o ora un fata de cealalta in institutia medico-legala.
Persoana in cauza, poate solicita si recoltarea unei contraprobe prin cerere expresa, pe chetuiala proprie, astfel va fi recoltata o cantitate dubla de sange.
Practica a demonstrat faptul ca valoarea alcoolemiei din sange este, de regula, dublul valorii din aerul expirat.
De asemenea s-a decis de catre ICCJ prin Decizia nr. 3 din 2014 faptul ca momentul relevant din punct de vedere penal in vederea stabilirii alcoolemiei este prima prelevare a mostrelor biologice. Cea de-a doua prelevare , are ca si scop stabilireaaltor aspecte, precum starea de intoxicatie etilica.
Nu va constitui infractiune atunci cand prima mostra biologica indica o alcoolemie de pana la 0,80 g/l, iar cea dea doua mostra depaseste aceasta valoare. De asemenea nu va vonstitui infractiune daca mostra indica o alcoolemie sub 0,80 g/l alcool pur in sange, aceasta reprezentand contraventie – art 102 alin. 3 lit. a) dn OUG 195/2002.
In privinta conducerii unui vehicul sub influenta substantelor psihoactive, este necesar sa se stabileasca existenta unor astfel de substante prin prelevarea a doua probe biologice (sange si urina)

forma de vinovatie si concursul de infractiuni

Pentru a se putea retine aceasta infractiune este necesar sa fie savarsita cu intentie directa sau indirecta. Astfel ca, spre exemplu, conducerea unui vehicul de catre o persoana care, la o petrecere a consumat fara sa aiba cunostinta,o substanta psihoactiva, ce i-a fost pusa in pahar, nu constituie infractiune a de conducere a unui vehciul sub infulenta altor substante, intrucat nu se pote retine intentia in acest caz.
Infractiunea poate fi savarsita in forma unica sau in concurs cu alte infractiuni, precum: ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa. Deseori consumul de alcool favorizeaza producerea unor astfel de evenimente, ce au consecinte ireversibile, actionand direct

sanctiuni

Legea penala santioneaza infractiunea de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau alte substante cu o pedeapsa cu inchisoarea sau amenda. Pentru forma de baza, este prevazuta inchisoarea de la 1 la 5 ani sau amenda. Pentru forma agravata este prevazuta o pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
In cazul condamnarii cu executare sau suspendare, pe langă pedeapsa principală, instanța poate dispune aplicarea unei pedepse accesorii și complementare, prevazuta de art 66 alin. 1 lit. i) Cod Penal, respectiv, interzicerea exercitarii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule.In cazul in care instanta se orienteaza catre amanarea aplicarii pedepsei, se poate dispune pe perioada termenului de 2 ani, obligatia de a nu conduce anumite categorii de vehicule, prevazuta de art 85 alin. 2 lit. g) Cod Penal.
In situatia savarsirii faptei de catre o persoana incapabila, nepregatita sau alte cauze care il fac inapt pentru exercitarea unei meserii sau activitati, instanta poate dispune masura de siguranta a interzicerii exercitarii dreptului de a ocupa acea functie ori de a exercita acea profesie, meserie sau activitate.
Deseori este aplicată o pedeapsa cu suspendarea executarii sub supraveghere sau amânarea aplicării pedepsei. Nu este exclusa insa nici varianta condamnarii cu executare. Aceasta se poate aplica atunci cand exista un concurs de infractiuni, ori este prezenta o frecventa infractionala, precum recidiva.
Total:
Deschide Chat
1
Scan the code
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?