Partajul judiciar reprezintă o procedură prin care bunurile comune se împart între coproprietari în fața instanței de judecată. Aceasta procedura este prevazuta de Codul de Procedura Civila ca fiind o procedura speciala.

Partajul judiciar poate fi introdus de oricare dintre parti , fiind un drept imprescriptibil. Acesta se poate solicita indiferent de felul in care titularii dreptului de proprietate dispun de bunul lor, in devălmășie sau pe cote-parți.

Este important de stiut, ca regula de baza a impartirii bunurilor este aceea de ”atribuire in natura”, proportional cu cota fiecăruia. Exista destule situatii in care bunul nu este divizibil si nu se poate partaja in natura. In acest caz exista mai multe variante de impartire. Prima varianta ar fi aceea ca bunul sa fie atribuit integral unuia dintre copropietari in schimbul unei sulte (sume de bani). A doua varianta este aceea de vanzare a bunului amiabil sau prin licitație publică si impartirea sumei de bani intre coproprietari.

partaj judiciar

procedura Partajului judiciar

Pentru a beneficia de aceasta procedura este necesara indeplinirea urmatoarelor conditii:

1.Detinerea tuturor inscrisurilor cu privire la bunurile curmeaza a fi partajate
2.Detinerea titlului de proprietate cu privire la fiecare bun ce urmeaza a fi parataj.
3.Mentionarea valorii impozabile (dupa caz) a fiecarui bun stapanit in coproprietate
4. Mentionarea locului unde se afla fiecare bun in parte si persoana care il detine sau il administreaza

Defăsurarea procedurii in fata instantei de judecata

La primul termen de judecata, instanta va asculta partile cu privire la fiecare bun ce este inclus in masa partajabila. In cazul in care exista o intelegere amiabila de impartire pentru anumite bunuri, instanta va lua act de aceasta. Pentru celelalte bunuri instanta constata ce bunuri vor urma a fi partajate, calitatea de coproprietar si cotele-părți.
In numeroase cazuri este nevoie de operatii de masurare si de evaluare a bunurilor pentru formarea loturilor. De asemenea se poate administra si o expertiza pentru o acuratete mai mare in stabilirea valorii si a loturilor partajabile.
La partajare se va tine cont de imbunatatirile aduse de anumiti coproprietari, de cota fiecaruia, de ocupația acestora și de natura bunului.

efectele juridice ale partajului

Hotararea definitva de partaj judiciar constituie titlu executoriu. Aceasta poate fi pusa in executare chiar daca nu s-a cerut predarea efectiva a bunului.
Ca un prim efect, amintim efectul constitutiv si nasterea dreptului de proprietate de la data ramanerii definitive a hotărârii.
Al doilea efect ar fi împărțirea efectivă a bunurilor si faptul ca actele efectuate de unul dintre proprietari asupra bunului rămân valabile.
Important de menționat, este faptul că, persoanele ce au solicitat partajarea bunurilor au obligația de a garanta contra viciilor ascunse și a evicțiunii. Ce inseamna acest lucru? Insemna ca fiecare coproprietar raspunde pentru reaua credinta de care a dat dovada la partajul bunurilor. Mai exact, ne referim la neaducerea la cunostinta celuilalt a unor defecte ascunse ce fac ca bunul sa nu mai poata fi folosit si pe care acesta le cunoștea.
partaj judiciar
Total:
Deschide Chat
1
Scan the code
Salut 👋
Cu ce te putem ajuta?