Procedura de divort reprezinta desfacerea casatoriei pe cale administrativa, notariala sau judiciara. Divortul este reglementat de art 373-404 din Codul Civil.
Din nefericire, in societatea actuala ne confruntăm cu tot mai multe situatii in care relatiile familiale se degradeaza. Este important de stiut ce trebuie sa facem intr-o astfel de situatie si cum alegem varianta cea mai buna pentru viata noastra.
In funcție de caz, legsilația ne oferă varianta divorțului amiabil (notarial, administrativ, judiciar) sau doar divort pe cale judiciară

MODALITATILE DE DIVORT
Procedura de divort se poate desfasura in cateva modalitati. Fiecare are dreptul sa aleaga modul in care doreste sa incheie casatoria. Sunt prevazute urmatoarele modalitati de divort:
1.Divort pe cale judecatoreasca, care poate fi:
a) prin acordul sotilor
b) atunci cand raporturile de familie sunt grav vatamate, iar casatoria nu mai poate continua
c) la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt de cel putin 2 ani
d) atunci cand starea de sanatate a unui dintre soti face imposibila continuarea casatoriei, la cererea acestuia.
2. Divort prin acord.
Acesta se pronunta de instanta indiferent de durata casatoriei si chiar daca exista minori in urma casniciei. Pentru a se pronunta un divort prin acord, este suficient ca cei doi soti sa-si exprime consimtamantul . Totodata soții trebuie să stabilească de comun acord numele pe care il vor purta și modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti. De asemenea se vor stabili si cheltuielile de crestere si educare a copiilor.
In urma stabilirii acestor lucruri, instanța se pronunță fara a face mentiune cu privire la culpa privind desfacerea casatoriei.
Defăsurarea procedurii in fata instantei de judecata
Cererea de divort este de competența judecatoriei din circumscripția ultimului domiciliu comun al soților. În cazul în care soții nu au avut locuința comună sau nu mai locuiește niciunul dintre ei în ultima locuință comună, competența revine judecătoriei de la domiciuliul soțului pârât.
Important de retinut este faptul ca in procedura divortului, intampinarea este obligatorie.
La toate termenele de judecata este obligatoriu ca partile sa se prezinte personal, asistate de aparatori, dupa caz. Sensul acestei obligativitati este acela ca instanta are sarcina de a incerca impacarea sotilor.
Foarte important de menționat, în cazul în care sunteți soțul reclamant, prezența dvs este obligatorie. In caz contrar, instanta va va respinge cererea ca nesustinuta.
In faza de cercetare judecatoreasca se vor administra probele propuse de cei doi soti. O particularitate in materia probelor in divort, este aceea ca, pot avea calitatea de martori rudele pana la gradul 3 inclusiv. Exceptie fac descendentii (copiii). Consideram o normalitate, avand in vedere ca aceste persoane sunt cele mai apropiate de soti.
In cazul in care exista si minori din căsătorie, instanta poate dispune ascultarea acestora, precum și ancheta psihosocială.
Dezbaterile au loc in sedinta publica sau nepublica, dupa caz.

efectele juridice ale divorturilor

Efectele se intind pe mai multe planuri:
1. Desfacerea casatoriei. Aceasta se considera desfacuta in ziua cand hotararea de divort a ramas definitiva.
2. Efecte privind raporturile nepatrimoniale, ex. numele sotilor
3. Efecte privind raporturile patrimoniale intre soți: regimul matrimonial, locuința familiei(poate fi atribuită doar unuia dintre soți).
Important de știut, este faptul că soțul nevinovat care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei,are dreptul la despagubiri. Obtinerea unei depagubiri este conditionata de:
– cel care solicita despagubirea sa nu se afle in culpa pentru destramarea casatoriei,
– sa existe un prejudiciu,
– sa existe o legatura de cauzalitate intre prejudiciul suferit si divort
Un alt efect important se refera la obligatia de intretinere intre fosti soti. Aceasta este posibila doar in situatia in care unul dintre soti se afla in incapacitate de munca, iar aceasta apare in decurs de un an de la divort.
Prestația compensatorie, este un alt efect al divorțului și presupune acordarea unei sume de bani in urmatoarele situatii:
– divortul se pronunta din culpa exclusiva a unui sot
– divortul a produs un dezechilibru semnificativ in viata sotului solicitant
– casatoria a durat cel putin 20 de ani
– sotul care solicita prestatia compensatorie sa nu poata cere pensie de intretinere si sa nu se faca vinovat de desfacerea căsătoriei.
4. Efecte privind raporturile intre soti si minori.
Instanta se pronunta obligatoriu cu privire la exercitarea autoritatii părintești și a cheltuielior de creștere și educare. La baza stabilirii acestor aspecte,sta interesul superior al copilului.